Biatlon - reprezentačné výbery láka na univerziáde aj vôňa neznámeho

18.01.2015 Celý región

Osrblie 18. januára (TASR) - Slovenské biatlonové výbery láka na SZU aj vôňa neznámeho. Ako sa im bude dariť, aká konkurencia na nich čaká, kam sa vyšplhajú vo výsledkoch a koľko umenia postačí na prenikavejší úspech, na všetko nájdu odpoveď až počas univerziádnych dní. Dnes sa pozná len jedno, že slovenské výbery nastúpia tak, ako vývin v biatlone predurčil, s niektorými výraznejšími osobnosťami, ktorí už majú niečo za sebou, a s tými, ktorí pri všetkej úcte môžu len prekvapiť.

Osrblie pred 16 rokmi počas 19. SZU zažívalo pozoruhodnú eufóriu. Spustila ju medailová spŕška, ktorá sa v podstate aj očakávala. Slovenský biatlon bol na vrchole výsledkového i organizačného rozpuku, mal za sebou preteky Svetového pohára, v roku 1997 majstrovstvá sveta i obdivuhodne zvládnuté ZOH v Nagane'98. V jednotlivých univerziádnych tímoch pôsobili prakticky všetky ženy zo seniorskej reprezentácie, medzi mužmi vyčnieval najviac Marek Matiaško, bronzový vo vytrvalostných pretekoch, taktiež opora mužského biatlonu v celom komplexe. A vysokoškoláci sa činili, dokonca mali vo svojom strede najúspešnejšiu zberateľku vzácnych kovov, Martinu Schwarzbacherovú s tromi zlatými a jednou striebornou medailou.

Do akej miery sa zahrýza zub času, vidieť aj na súčasných výberoch. Tréner mužov Ján Šulej sa spoľahne najmä na dvoch Michalov, Šimu a Kubaliaka. "Obaja sa prepracovali zhruba na rovnakú úroveň a ak si užijú strelecké šťastie, môžu skončiť vysoko, trebárs do päťky, alebo aj medailovo," tvrdí tréner. "Streľba sa v biatlone považuje za alfu a omegu úspechov a my sa s ňou momentálne dosť trápime. Neustále nás zrádza v tých najdôležitejších momentoch. Natrénovali sme toho dosť, no zatiaľ sme primerane k námahe ukázali menej."

Ján Šulej pôsobí aj ako asistent Juraja Sanitru pri mužskej reprezentácii, a tak si pred sezónou užil s mužmi celú prípravu. Do univerziádnych dní skočí s rovnými nohami. "Budeme doma, každý od nás očakáva niečo prenikavé," odhaľuje tlak verejnosti. "Pred 16 rokmi bol slovenský biatlon vďaka viacerým na výslní, teraz to bude veľmi ťažké. Vo výbere figurujú tí, ktorí si nomináciu najviac zaslúžili, iných v podstate nemáme, no aj by sme mohli mať, to by však bolo na dlhšiu debatu. Chalani naskočia do pretekov bez nejakého špeciálneho ladenia, bude to za pochodu, sme v plnej sezóne, inak nemožno. Prídeme, pozrieme, zo dva dni si zatrénujeme a hotovo. Domáce trate poznáme dokonale, pre Šimu a Kubaliaka sú rodiskové, čo by mohlo navádzať na úvahy o veľkej výhode. Čo nepoznáme, je konkurencia, koľki biatlonisti z pohárov európskych, či svetových sa v nej objavia."

Slovákom robí problém vôbec v pretekoch EP bodovať a tento fakt napovedá, že vysoko rúbať by nebolo múdre. Ján Šulej: "Pre mňa bude univerzáda niečo úplne nové. Pred domácimi divákmi si užiť úspech by bolo krásne, medaila by sa vysoko cenila a chalanom by veľmi pomohla. Znamenala by obrovské povzbudenie a viac by si začali veriť. Zatiaľ sa im až príliš vždy roztrasú kolená, psychiku bude treba zvládnuť, pretože tlak na nich sa doma určite znásobí. V Osrblí sa vytvorí špeciálna atmosféra, prežívanie každého detailu bude intenzívne, treba sa ponoriť do seba, tlak ignorovať, maximálne sa sústrediť."

V ženskom výbere sa sa za najvýraznejšiu osobnosť považuje Paulína Fialková. V pretekoch Svetového pohára sa objavuje pravidelne a ak bude mať svoj deň, môže sa postarať o vzácny kov. Trénerka Anna Murínová univerziádnu atmosféru aktívne zažila naplno v Osrblí'99, odkoučovala aj tú predvlaňajšiu v talianskom Trente a vie si predstaviť, koľko výprav a jednotlivcov sa v pretekoch premiesi. "Paula bude náš najväčší tromf a ak zastrieľa, verím v medailu," skalopevne vyhlásila."

Anne Murínovej v spomienkach na Osrblie'99 zostal aj plač. "Veľmi som chcela byť súčasťou štafety, bola trojčlenná a o tom, kto z osvedčenej štvorice vypadne, rozhodol žreb a zápalka. Vytiahla som si kratšiu a zlaté preteky Martiny Schwarzbacherovej, Marcely Pavkovčekovej a Soni Mihokovej som len pasívne odsledovala. Aj som si poplakala, inak sa nedalo, prežívala som všetko veľmi intenzívne."

Osrblie vytvorilo pred 16 rokmi vďačnú atmosféru a Anna Murínová sa ani nečuduje, okrem ďalších zlatých si stačí pripomenúť totálny triumf v šprinte s tromi medailami pre Slovensko. "Osrblie prežívalo rozkvet, dodávalo nám krídla, doma sa pretekalo ako v oblakoch. Teraz nás teší, že sa v Osrblí aj vďaka univerzáde niečo pohlo a ožilo. Z iných univerziád mi spomienky nezostali, v podstate sa už na nič nepamätám, bola som taká prelietavá študentka a akcií bolo v reprezentácii priveľa. Teraz sa na Osrblie veľmi teším, v tíme som už veľa zažila a je dobré, že dohľad nad ním bude mať ten, kto s ním aj najviac v príprave pracoval."

Budú reprezentovať:
muži: Michal Šima, Juraj Valenta, Michal Kubaliak, Henrich Lonský, René Bevelaqua

ženy: Paulína Fialková, Andrea Hôrčiková, Alžbeta Majdišová, Janka Maráková, Lucia Šimová
 

Vyberte región